zondag 18 januari 2009

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Veel meer dan twee artikelen gelezen over bibliotheek 2.0. Verder heb ik me aangemeld voor de Nederlandse Bibliotheek 2.0 Ning community.
Het lijkt me handig om hier bepaalde discussies op te volgen om zo op de hoogte te blijven van hoe collega's omgaan met deze stroom van dingen.
Wat betreft de artikelen zijn er heel veel overeenkomsten in alle stellingen, soms haast credo's die gaan over ons vak als bibliothecaris.
Voor mijzelf wil ik het allemaal iets minder hoogdravend formuleren:
  • De bibliotheek moet weten wat er in de web 2.0 wereld gaande is.
  • De bibliotheek moet een belangrijke schakel blijven in de wereld van informatie, door o.a. gebruik te maken van de web 2.0 mogelijkheden en vooral ook door (potentiële)klanten op de hoogte te stellen van al deze mogelijkheden.
  • De bibliotheek moet een belangrijke rol spelen in het mediawijs maken van diverse gebruikersgroepen.
  • De bibliotheek zorgt dat klanten toegang krijgen tot content, maar zorgt ook voor een omgeving, waarin klanten elkaar van content kunnen voorzien. Gebruikers kunnen elkaar en de bibliotheek van dienste zijn op gebieden waarin zij experts of geïnteresseerden zijn.
  • De bibliotheek moet zorgen dat haar medewerkers continu geschoold worden op het gebied van web 2.0 en ook dat er teams gevormd worden die snel iets nieuw kunnen implementeren.

Ik hoop dat deze cursus onderdeel wordt van een doorgaand proces, waarbij we niet constant achter de feiten aanhobbelen. Gebruikers van de bibliotheek moeten erop kunnen vertrouwen dat de bibliotheek bij is, of liever nog: vernieuwend is.

1 opmerking:

Unknown zei

Ik denk dat het al dan niet 'hoogdravende' moet passen bij de fase waarin de bibliotheek zich bevindt. Begin je net, dan zul je je doelstellingen iets naar beneden moeten bijstellen. Echter de gedachtegoed achter bibliotheek 2.0 blijft leidend. En daarin breng je een goede nuance.
Maar wat denk je, hoever is de bollenstreek in dit proces en zijn jouw uitgangspunten realistisch om toe te passen?